Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pavlova i glas med syrlig limecurd

En enkel men otroligt festlig dessert med en imponerande variant av pavlova. Marängflarn varvas med sötsyrlig limecurd och dekorativt limesocker. Efterrätten serveras gärna i ett högt glas.

Pavlova i glas med syrlig limecurdPavlova i glas med syrlig limecurdPavlova i glas med syrlig limecurd
Foto: Stefan Wettainen

Pavlova

  • 3ägg- (100 g)
  • 3,5 dlflorsocker- (220 g)
  • 1 tskvaniljsocker
  • citronsaft- några droppar, pressad

Limecurd

  • 6lime
  • 1,5 dlströsocker
  • 50 gsmör
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2ägg
  • 2äggulor

Limesocker

  • 1lime
  • 0,5 dlströsocker

Till servering

  • 4 dlvispgrädde
  • 1lime- skalet
  • ätbart glitter- ev grönt

Gör så här

  1. Dag 1, pavlova: Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

  2. Häll äggvitor, florsocker, vaniljsocker och citronsaft i en metallskål. Ställ den över ett vattenbad och värm upp smeten till 55–60 grader. Rör hela tiden med en handvisp. Ta skålen från värmen och vispa marängsmeten sval.

  3. Bred ut marängsmeten på plåten. Grädda marängen i 3–5 min, marängen ska inte få färg. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och grädda marängen i ytterligare 45 min. Låt marängen kallna.

  4. Limecurd: Riv skalet från alla limefrukter och blanda det med saft från 4 av dem. Koka upp limesaft och -skal, strösocker och smör i en kastrull. Sila av vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.

  5. Blanda ut Maizena med saften från de 2 resterande limefrukterna och rör ner det i den varma vätskan. Vispa ihop hela ägg och äggulor och rör ner dem i smeten.

  6. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud krämen på låg- till medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar. Häll krämen i en spritspåse och låt den svalna i rumstemperatur. Låt spritspåsen ligga i kylskåpet över natten.

  7. Dag 2, limesocker: Riv skalet av limen och lägg det i en mortel tillsammans med strösockret och mortla tills sockret har tagit färg och smak från limeskalet. Lägg limesockret på en assiett.

  8. Ta fram de glas du vill använda. Dela limen och pressa ut saften i en bunke som rymmer glasets diameter. Snurra glasets kant i limesaften och låt det rinna av innan du doppar glaset i limesockret.

  9. Vispa vispgrädden fluffig. Krossa delar av marängen till lagom stora bitar som du lägger i botten på glasen.

  10. Ta fram limecurden och spritsa den ovanpå marängen. Klicka vispad grädde ovanpå och avsluta med att sätta en större bit avbruten maräng på toppen.

  11. Garnera desserten med limeskal och eventuellt glitter.

Vad tyckte du om receptet?