Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pavlova cheesecake

Recept på pavlova cheesecake - alltså cheesecake och pavlova i ett! Gör marängen i god tid. Den kan förvaras i ugnen eller på någon luftig och torr plats, men absolut inte i kyl, maräng klarar inte fukt.

Pavlova cheesecake
Pavlova cheesecake
Pavlova cheesecake
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 45äggvitor
  • 1 krmsalt
  • 3 dlströsocker- gärna finkornigt
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 mskättiksprit (12 %)
  • 250 gmascarponeost
  • 1,5 dllemon curd
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 lbär- t ex hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar, björnbär
  • 1 mskströsocker
  • 2digestivekex
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°, gärna varmluft. Rita upp en -rektangel, ca 20 x 25 cm, på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitorna med saltet tills de är vita och skummiga. Tillsätt sockret, först 1/2 dl och därefter 1 msk i taget. Vispa ca 20 sekunder mellan varje msk.

  2. Tillsätt ättiksprit, vaniljsocker och majsstärkelse när allt socker är tillsatt och marängsmeten är blank och fast. Fortsätt vispa ca 10 sekunder.

  3. Bred ut marängsmeten i rektangeln på bakplåtspappret. För upp marängs-meten runt kanterna med hjälp av en slickepott så att det bildas en försänkning i mitten och en marängkant runtom.

  4. Grädda pavlovan mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen svalna i ugnen ca 2 timmar. Hit kan förberedas upp till två dagar innan. Förvara marängen torrt och luftigt.

  5. Vispa mascarponen luftigt. Vispa grädden löst. Blanda grädde och lemon curd med mascarpone. Bred ut krämen på marängbotten strax före servering. Strö över bären men spara 1 dl hallon som mosas och passeras genom en sil eller mixas med sockret. Ringla över hallonsåsen och smula över kex. Garnera med citronmeliss. 

Vad tyckte du om receptet?