Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kryddigt och rustikt julbröd

Pomerans, kardemumma, kanel, fänkålsfrön och ingefära – det här julbrödet doftar lika gott som det smakar.

Kryddigt och rustikt julbröd
Kryddigt och rustikt julbröd
Kryddigt och rustikt julbröd
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 50 gjäst
  • 15 dlvetemjöl special- (900-960 g) + 16 dl
  • 0,75 dlsirap- mörk
  • 1 tskpomerans- mald
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 1 tskkanel- mald
  • 1 tskfänkålsfrön- stötta
  • 1 tskingefära- mald
  • 1 msksalt

Garnering

  • 1,5 tskfänkålsfrön- stötta

Gör så här

  1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, sirap och kryddor. Arbeta degen i maskin ca 8 min. Tillsätt salt och arbeta ytterligare ca 4 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett avlångt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Skåra brödet, mjöla och strö över fänkålsfrö. Ställ in i nedre delen av ugnen. Kasta in en halv mugg med vatten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 225°. Grädda ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt kallna på galler under bakduk.

    Foto: Charlie Drevstam

    kryddigt julbröd

Vad tyckte du om receptet?

Här hittar du alla Paul Svenssons julrecept

Kocken Paul Svensson grillar traditionell julmat men vill skruva på proportionerna. Det här är ett av de recept som tillhör hans noga utvalda julbord med fler gröna inslag och renare smaker! För hela julbordet, se recept nedan: