När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
5 dlvatten
50 gjäst
15 dlvetemjöl special- (900-960 g) + 16 dl
0,75 dlsirap- mörk
1 tskpomerans- mald
1 tskkardemumma- stött
1 tskkanel- mald
1 tskfänkålsfrön- stötta
1 tskingefära- mald
1 msksalt
Garnering
1,5 tskfänkålsfrön- stötta
Gör så här
Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, sirap och kryddor. Arbeta degen i maskin ca 8 min. Tillsätt salt och arbeta ytterligare ca 4 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett avlångt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Skåra brödet, mjöla och strö över fänkålsfrö. Ställ in i nedre delen av ugnen. Kasta in en halv mugg med vatten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 225°. Grädda ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt kallna på galler under bakduk.
Foto: Charlie Drevstam
kryddigt julbröd
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,1 · 157 röster)
Här hittar du alla Paul Svenssons julrecept
Kocken Paul Svensson grillar traditionell julmat men vill skruva på proportionerna. Det här är ett av de recept som tillhör hans noga utvalda julbord med fler gröna inslag och renare smaker! För hela julbordet, se recept nedan: