Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pastel de Nata - fyllda smördegskakor

Recept på pastel de nata. Frasiga små formar med smak av smör och grädde. Gör egen smördeg eller ta en färdigköpt smördeg, det går precis lika bra. Formarna går bra att frysa och blir bäst om de värms en stund i ugn för att få tillbaka sprödheten innan servering. 

Pastel de Nata - fyllda smördegskakorPastel de Nata - fyllda smördegskakorPastel de Nata - fyllda smördegskakor
Pastel de Nata Foto: Petter Oftedal

Ingredienser

 • 4 dlvetemjöl- (240 g)
 • 1,5 dlvatten- kallt
 • 0,5 tsksalt
 • 225 gsmör- eller 400 g färdig, kyld smördeg

Fyllning

 • 5 dlvispgrädde
 • 1 mskvetemjöl
 • 1 dlströsocker
 • 4äggulor

Gör så här

 1. Häll mjölet i en bunke, gör en grop i mitten och häll i vatten och salt. Arbeta snabbt ihop till en fast deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen i ca 30 min.

 2. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangel, ca 30 x 40 cm.

 3. Hyvla 1/3 av smöret över degen, låt resten av smöret ligga kvar i kylen. Lämna några cm runt kanterna. Vik degen i fyra delar genom att först vika upp halva degen nerifrån och upp över den andra. Vik sedan en gång till från höger till vänster till en ny rektangel. Lägg degen i kylen i ca 10 min.

 4. Kavla ut degen och hyvla över ytterligare 1/3 av smöret. Vik på samma sätt som under punkt 3. Låt degen vila i ytterligare 30 min. Gör sedan samma sak med den tredje smörbiten.

 5. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegen till en kvadrat ca 30 x 30 cm. Rulla ihop den till en rulle. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor. Tryck ut skivorna i små mazarinformar, ca 7 cm i diameter. Degen ska gå upp till kanten. Ställ formarna på en plåt.

 6. Fyllning: Blanda lite av grädden med mjölet i en kastrull. Vispa i resten av grädden, socker och äggulor. Låt koka upp under omrörning och sjud krämen i ca 3 min. Fyll formarna med kräm men inte riktigt ända upp.

 7. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på galler innan bakelserna lossas från formarna och serveras.

Vad tyckte du om receptet?