Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pastagratäng med köttfärs och svamp - recept

Enkelt och snabbt recept på krämig och god pastagratäng. Gratäng är mättande och gott att njuta av till middag! När gratängen väl är i ugnen sköter den sig själv, och blir färdig i lugn och ro så att du kan ägna dig åt annat tills det är dags att äta. Passar också perfekt att göra mycket av och ta med som matlåda till jobbet!

Pastagratäng med köttfärs och svamp - recept
Pastagratäng med köttfärs och svamp - recept
Pastagratäng med köttfärs och svamp - recept
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 300 gpasta- t ex penne
  • 450 gköttfärs
  • 1gul lök
  • 2 mskolivolja
  • 1hönsbuljongtärning
  • 34 mskvatten
  • 1 lsvamp- rensad, t ex kantareller eller trattkantareller
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 2 mskgräslök- hackad
  • 150 gost- riven

Sås

  • 1 satsgratängssås- se grundrecept nedan
  • 1 dlvispgrädde

Garnering

  • 1 dlparmesanost- riven
  • 1 mskgräslök- hackad

Gratängsås, ca 5 dl

  • 25 gsmör
  • 1,5 mskvetemjöl
  • 2,5 dlvatten
  • 2,5 dlmjölk
  • 0,5hönsbuljongtärning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.  Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 min. Tillsätt köttfärsen och stek under omrörning tills färsen är smulig och har fått fin färg. 

  2. Smula ner buljongtärningen och rör om. Tillsätt vattnet och sjud under lock ca 15 min, rör om då och då.

  3. Ansa och skär stora svampar i skivor. Stek svampen knaprig i smör. Krydda med salt och peppar.

  4. Gratängsås: Smält smöret. Blanda i mjölet och fräs under omrörning ca 30 sekunder. Häll i vatten och mjölk under omrörning. Smula i buljongtärningen. Koka upp och sjud under omrörning ca 3 min. Rör i grädden.

  5. Blanda ner pastan i såsen. Rör i svamp och gräslök.

  6. Varva pastablandning, färs och riven ost i en smord ugnssäker form.

  7. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 20 min. Toppa med parmesan och gräslök och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås