Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pasta primavera med färska grönsaker och parmesanost

Sauterade grönsaker med nykokt pasta, ihopsvängda med grädde och parmesan och toppade med vitlöksfrästa tomater. En rätt som sägs ha sitt ursprung från restaurang Le Cirque i New York som ska ha serverat rätten på 1970-talet.

Pasta primavera med färska grönsaker och parmesanostPasta primavera med färska grönsaker och parmesanostPasta primavera med färska grönsaker och parmesanost
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 gpasta- t ex linguine eller spaghetti 
  • 400 gkörsbärskvisttomater
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja- + 2 msk
  • 250 ggrön sparris
  • 200 gromanesco- eller broccoli
  • 100 gparmesanost- finriven
  • 100 gbabyspenat
  • 100 gfrysta ärter- tinade
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 mskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • basilikablad
  • parmesanost- riven

Gör så här

  1. Koka pastan ”al dente” i saltat vatten. Häll av vattnet men spara cirka 1 dl kokvatten.

  2. Halvera tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs tomater och vitlök i 1 msk olja i en stekpanna tills tomaterna har sjunkit ihop, i ca 3 min. Ta pannan från plattan.

  3. Ansa och skär sparrisen i små bitar. Skär romanescon i små buketter.

  4. Fräs romanescon i 2 msk olja i en stekpanna i ca 2 min. Tillsätt sparrisen och stek vidare i ca 1 min. Rör i spenaten och låt den sjunka ihop.

  5. Rör i ärterna och tillsätt grädde, parmesan och citronsaft. Vänd ner den nykokta pastan i pannan. Blanda om och krydda med flingsalt och peppar. Späd med kokspad till önskad konsistens.

  6. Servera pastan med tomatfräset. Garnera med basilika och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Läs mer:

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker 

Lättlagad vegetarisk lasagne