Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås.Foto: Helen Pé
(Betyg: 3,9 · 27 röster)
Ingredienser
10personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgkungsräkor- frysta, MSC- eller ASC-märkta
4vitlöksklyftor
1chili- röd, t ex spansk peppar
2 tskpaprikapulver
1 dlolivolja
750 gpasta- t ex tagliatelle
Sås
2bananschalottenlökar
3vitlöksklyftor
2 msksmör
0,75 mskcurry
2 dlvispgrädde
3 mskcitron- pressad
1 tärninghönsbuljong
4äggulor
2 dlyoghurt- turkisk
2 dlparmesan- finriven
0,5 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
Tillbehör
chorizocrunch- se nedan
sallad med clementindressing- se recept
Garnering
koriander
Pasta med vitlöksstekta räkor i currysås
Skala räkorna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkorna med lök, chili, paprikapulver och olja.
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor panna ca 3 min. Tillsätt curryn, fräs ca 1 minut till. Häll i grädde och citronsaft. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda ca 5 min.
Vispa ihop äggulor, yoghurt, parmesan, salt och peppar och rör ihop med currysåsen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara ca 3 dl av kokvattnet.
Stek räkorna på högsta värme i en stekpanna ca 1 minut, tills de är precis genomstekta.
Blanda den nykokta pastan med såsen och tillsätt kokvatten till lagom krämig konsistens. Häll upp på stort fat och toppa med räkor, chorizocrunch och koriander. Servera med sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 27 röster)
Chorizocrunch
15 min + 10 min i ugn
Från Italiens pangrattato kommer inspirationen till detta smakrika tillbehör. Perfekt till den krämiga pastan!
Till 10 pers:
• 1/2 ljust lantbröd (ca 200 g)
• 150 g skivad chorizosalami
• 1 vitlöksklyfta
• 2 msk olivolja
• 1 kruka koriander
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär bort kanten på brödet och fintärna det. Strimla salamin. Blanda bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper. Skala och pressa över vitlöken och ringla över olja.
3. Tillaga mitt i ugnen 8–10 min, tills det fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Låt kallna.
4. Lägg smulorna i en matberedare och tillsätt koriandern. Mixa till grovt smul.