Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås

Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås. ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.

Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås
Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås
Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås
Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 1 kgkungsräkor- frysta, ­MSC- eller ASC-märkta
  • 4vitlöksklyftor
  • 1chili- röd, t ex spansk peppar
  • 2 tskpaprikapulver
  • 1 dlolivolja
  • 750 gpasta- t ex tagliatelle

Sås

  • 2bananschalottenlökar
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 0,75 mskcurry
  • 2 dlvispgrädde
  • 3 mskcitron- pressad
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 4äggulor
  • 2 dlyoghurt- turkisk
  • 2 dlparmesan- finriven
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • chorizocrunch- se nedan
  • sallad med clementindressing- se recept

Garnering

  • koriander

Pasta med vitlöksstekta räkor i currysås

  1. Skala räkorna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkorna med lök, chili, paprikapulver och olja.

  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor panna ca 3 min. Tillsätt curryn, fräs ca 1 minut till. Häll i grädde och citronsaft. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda ca 5 min.

  3. Vispa ihop äggulor, yoghurt, parmesan, salt och peppar och rör ihop med currysåsen.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara ca 3 dl av kokvattnet.

  5. Stek räkorna på högsta värme i en stekpanna ca 1 minut, tills de är precis genomstekta.

  6. Blanda den nykokta pastan med såsen och tillsätt kokvatten till lagom krämig konsistens. Häll upp på stort fat och toppa med räkor, chorizocrunch och ­koriander. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Chorizocrunch

15 min + 10 min i ugn

Från Italiens pangrattato ­kommer inspirationen till detta  smakrika tillbehör. Perfekt till den krämiga pastan!

Till 10 pers:

1/2 ljust lantbröd (ca 200 g)

150 g skivad chorizosalami

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 kruka koriander

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skär bort kanten på brödet och fintärna det. Strimla salamin. Blanda bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper. Skala och pressa över ­vitlöken och ringla över olja.

3. Tillaga mitt i ugnen 8–10 min, tills det fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Låt kallna.

4. Lägg smulorna i en matberedare och tillsätt koriandern. Mixa till grovt smul.