Lättlagad pasta med nässelpesto. En härligt grön och mild pesto med både raps- och olivolja, för att inte olivoljan ska ta över den fina nässelsmaken. Överbliven pesto kan förvaras i kylen upp till två veckor, täckt med olja. Den går även bra att frysa.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gfärsk pasta- t ex fettucine
Pesto
100 gnässlor- förvällda, urkramade (2 dl)
1 dlpinjenötter
50 gparmesanost
1vitlöksklyfta- liten
1 dlolivolja
0,5 dlrapsolja
1 mskcitron- pressad
1 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
Garnering
parmesanost
Gör så här
Rosta pinjenötterna i en torr, het panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Finriv osten. Skala och grovhacka vitlöksklyftan.
Lägg nässlor, ost, olja, citronsaft och hälften av nötterna i en mixerskål. Mixa till en slät pesto med stavmixer. Tillsätt resterande nötter och krydda med salt och peppar. Mixa hastigt så att nötterna fortfarande har bitar kvar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan, men spara 1–2 dl kokvatten.
Blanda pastan med 1 dl–1 1/2 dl pesto. Späd med lite kokvatten till önskad konsistens.
Lägg upp pastan på fat och garnera med parmesanost.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,2 · 5 röster)
Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.