Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pasta med nässelpesto

Lättlagad pasta med nässelpesto. En härligt grön och mild pesto med både raps- och olivolja, för att inte olivoljan ska ta över den fina nässelsmaken. Överbliven pesto kan förvaras i kylen upp till två veckor, täckt med olja. Den går även bra att frysa.

Pasta med nässelpesto
Pasta med nässelpesto
Pasta med nässelpesto
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 gfärsk pasta- t ex fettucine

Pesto

  • 100 gnässlor- förvällda, urkramade (2 dl)
  • 1 dlpinjenötter
  • 50 gparmesanost
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 dlolivolja
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • parmesanost

Gör så här

  1. Rosta pinjenötterna i en torr, het panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Finriv osten. Skala och grovhacka vitlöksklyftan.

  2. Lägg nässlor, ost, olja, citronsaft och hälften av nötterna i en mixerskål. Mixa till en slät pesto med stavmixer. Tillsätt resterande nötter och krydda med salt och peppar. Mixa hastigt så att nötterna fortfarande har bitar kvar.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan, men spara 1–2 dl kokvatten.

  4. Blanda pastan med 1 dl–1 1/2 dl pesto. Späd med lite kokvatten till önskad konsistens.

  5. Lägg upp pastan på fat och garnera med parmesanost.

Vad tyckte du om receptet?

Så förväller du nässlor: Repa och rensa nässlorna. Lägg bladen i kokande vatten i 30 sek–1 min. Häll av i sil och doppa silen med nässlorna i en bunke med iskallt vatten. Krama ut vattnet ur nässlorna. 1 liter nässlor ger ca 70 g förvällda nässlor, det motsvarar ca 1 1/2 dl urkramade.