Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pasta med köttfärssås och tomatconfit

Recept på köttfärssås med inspiration från Toscana. En rustik pasta med köttfärssås gjort på vildsvin är vanligt förekommande på menyerna i Toscana. Tomatconfiten är inte nödvändig men bidrar till extra saftighet och syra och blir ett extra lyxigt tillbehör till pastan. Grytbitar av vildsvin säljs bland annat av märket GW:s utvalda.

Pasta med köttfärssås och tomatconfitPasta med köttfärssås och tomatconfitPasta med köttfärssås och tomatconfit
Pasta med ragu, italiensk köttfärsås Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kggrytbitar- av vildsvin
  • 2morötter
  • 2gula lökar
  • 3vitlöksklyftor- stora
  • 2selleristjälkar
  • 2 mskolivolja- + 3 msk
  • 140 gpancetta- rökt, eller bacon, tärnat
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 1 flaskatorrt vitt vin- (750 ml)
  • 1 flaskapasserade tomater- (400 g)
  • 4 mskkonc kalvfond
  • 3rosmarinkvistar
  • 2lagerblad

Tillbehör

  • 500 gpasta- t ex paccheri eller pappardelle
  • tomat- confit
  • parmesanost- eller pecorinost, riven

Gör så här

  1. Skala och finhacka morötter, lök och vitlök. Ansa och finhacka sellerin. Fräs lök och grönsaker mjuka i en stekpanna med 2 msk olja. Lägg över fräset i en gryta.

  2. Torka av och bryn köttet i två omgångar i stekpannan med 3 msk olja. Tillsätt pancettan efter ca 1 min. Krydda med salt och peppar. Koka ur pannan efter varje omgång med 2 dl vin. Häll över kött och sky i grytan.

  3. Tillsätt tomater, fond, resterande vin, rosmarin och lagerblad. Koka up och sjud under lock tills köttet är mört och lätt faller sönder, i ca 4 tim. Tillsätt mer buljong om det behövs mer vätska. Dra isär köttet lite så att det finfördelas i såsen.

  4. Koka pastan al dente i saltat vatten. Blanda den nykokta pastan med såsen. Servera pastan med tomatconfit och rikligt med riven ost.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på tomatconfit hittar du här:

Läs också: