Allt om Mat / Recept / Pasta alla vodka - enkelt recept på krämig pasta
Pasta alla vodka - enkelt recept på krämig pasta
4 personer
15 minuter
(Betyg: 3,7 · 248 röster)
Recept på pasta alla vodka, recept på lättlagad pasta med grädde, pancetta och vodka. När vodka används i små mängder förstärker den smaken i såsen och ger den extra sting. Dessutom hjälper den till att balansera sötman i tomatpurén. Det mesta av alkoholen kokar bort men en liten mängd finns kvar så detta är en vuxenpasta.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1gul lök
4vitlöksklyftor
80 gpancetta- eller bacon, tärnad
1 mskolivolja
1 dltomatpuré- gärna dubbelkoncentrerad
1 dlvodka
2 dlvispgrädde
0,5 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
400 gpasta- t ex tortiglioni eller penne
1 krukabasilika
Garnering:
100 gparmesanost- riven
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och pancetta i olja i en medelvarm stekpanna ca 5 min. Häll i vodkan och låt koka ca 1 minut. Rör i tomatpuré och låt den fräsa med ca 2 min.
Tillsätt grädden och låt såsen sjuda ca 3 min. Krydda med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara 1–2 dl av kokvattnet.
Repa och strimla basilikan. Blanda pastan med såsen. Tillsätt ca 1 dl kokvatten och basilika. Vänd ihop, lägg upp på fat och servera direkt med riven parmesan.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 248 röster)
KÖKSTIPSET
Vill man göra såsen vegetarisk kan man hoppa över pancettan, det blir supergott ändå.