Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pasta à la Norma

Recept på pasta à la Norma. Sältan kommer från ricotta ­salata, som är en lagrad ricotta­ost. Osten kan ersättas med en blandning av pecorinoost och ­ricotta- eller fetaost.

Pasta à la NormaPasta à la NormaPasta à la Norma
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 400 grigatonipasta
  • 2auberginer
  • 2 tsksalt- + 2 krm
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 burktomater- krossade eller hela skalade (400 g)
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 dloreganoblad- eller basilika, färska
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 gricotta salata- eller pecorinoost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i 5 mm tunna skivor. Halvera dem. Lägg dem i en skål och blanda med 2 tsk salt. Låt stå ca 20 min. 

  2. Skölj av saltet och pressa ut vätskan från aubergineskivorna.  Häll på 2 msk olja och blanda väl. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.  

  3. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk olja i en kastrull ca 5 min. Häll över krossade tomater och vin. Blanda i oreganon och krydda med 2 krm salt och peppar. Vänd ner aubergine och lök i såsen och servera med pasta och ricotta salata. 

Vad tyckte du om receptet?

En variant av samma klassiker: