Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Överraska någon du tycker om med en hemlagad prinsesstårta.
Gör en sats vaniljkräm enligt grundreceptet.
Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter eller tills det är mjukt. Krama ur vätskan och smält gelatinet försiktigt på svag värme, låt det inte koka.
Rör snabbt ner gelatinet i lite ovispad grädde. Rör ihop gräddblandningen.
Blanda sedan ned gelatingrädden i grädden som ska vispas. Vispa grädden hårt. Ställ kallt.
Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca fem minuter eller tills de mjuknat. Pressa saften från apelsinen.
Värm apelsinjuice och socker på svag värme i en kastrull. Rör tills sockret löst sig.
Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält dem i apelsinlagen.
Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll gelatinjuicen över fruktköttet, rör om (ta bort långa, gula trådar från passionsfrukten).
Låt gelén svalna innan den läggs på tårtan.
Täck hela bunken med plastfilm, vi använde en rund, rostfri bunke.
Rulla ut marsipanen och klä insidan av bunken. Stryk den slät mot kanterna. Om marsipanen är för stor för bunken och det blir överflödig marsipan, lägg lite fina veck på ett ställe eller jämnt runt hela kanten. Det är en smaksak. Vi samlade ihop veck på två sidor och placerade en rosknopp och blad framför vecken.
Lägg en bottenskiva ovanpå marsipanen. Lägg därefter en tjockt lager grädde. Täck grädden med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan. Skeda upp passionsfruktsgelé på vaniljkrämen och stryk det jämt. Alternativt kan man stryka gelén på den sista bottenskivan och lägga den med gelén mot vaniljkrämen om det är svårt att applicera direkt på vaniljkrämen.
Skär kanterna på marsipanen jämna om det behövs och vik in överflödet under tårtan. Lägg en tallrik över tårtan. Låt den stå och vila i minst 3-4 timmar eller över natten i kylen eller på annat svalt ställe.
Ta bort tallriken och placera tårtfatet över bunken. Vänd försiktigt tårtan rätt. Lyft på bunken och dra försiktigt bort plastfilmen.
Garnera med rosor och blad. Pudra tårtan precis innan servering.
Recept från Mitt kök