KASPER TIPSAR!
Var noga med vikterna och temperaturerna.
Viktigt att sila passionsfruktscurden för att den ska bli slät och len.
Pajdeg över? Baka några småkakor av degen.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på passionsfruktspaj med mjuk maräng. Ett tunt frasigt pajskal fyllt med en härligt frisk passionsfruktscurd och mjuk maräng. Det finns frysta tärningar med passionsfrukt som fungerar fint i receptet. Tänk på att passera fruktköttet för att få bort kärnorna.
Hacka ihop mjöl, florsocker, salt och smör, skuret i bitar, i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kyl ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen. Ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter och tryck ut dem i portionsformar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter, ställda på en plåt. Ställ eventuellt tomma formar i de pajdegsklädda så att pajskalet håller formen under gräddning. Eller tryck ut degen i en stor form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
Grädda bottnarna mitt i ugnen, de små ca 12 min, den större ca 18 min. Ta ut och låt kallna.
Passionsfruktscurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda passionsfruktspuré, socker, ägg och äggulor i en kastrull. Sjud smeten på medelvärme under omrörning till 83°. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i smeten. Sila smeten genom en finmaskig sil. Rör i smöret, lite i taget.
Fyll pajskalen med passionsfruktscurd. Ställ formarna i frysen ca 1 timme. Ställ dem sedan i kylen.
Italiensk maräng: Koka socker och vatten i en kastrull till 121°. Vispa äggvitorna till ett fast skum när sockerlagen är 110°. Häll den heta sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna under kraftig vispning. Vispa tills smeten har svalnat.
Lägg marängsmeten i en spritspåse utan tyll. Klipp upp spritspåsen med ett snett klipp. Spritsa den italienska marängen som droppar runt kanten på pajerna.
KASPER TIPSAR!
Var noga med vikterna och temperaturerna.
Viktigt att sila passionsfruktscurden för att den ska bli slät och len.
Pajdeg över? Baka några småkakor av degen.