Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Supergod kalastårta på mandel- och kardemummabottnar med hallon- och citronkräm
Sätt ugnen på 175° varmluft. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret och låt det svalna.
Smörj och bröa tre formar, ca 15 cm i diameter, med mandelmjöl. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör och citronskal, och rör till en jämn smet.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen 15-20 min. Låt den kallna i formarna på ett galler.
Citronkräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Vispa smör och florsocker luftigt. Vänd ner färskosten och blanda till en jämn kräm.
Vispa grädden och vänd ner den i smörkrämen. Tillsätt citronskal och citronsaft. Färga eventuellt krämen med hushållsfärg. Fyll en spritspåse, försedd med stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.
Hallonkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa hallon och socker till en puré.
Vispa grädden fast och rör ner färskosten. Smält lite av hallonpurén i mikron. Ta upp och smält gelatinbladet i den varma hallonpurén. Rör ner blandningen i resten av hallonpurén och blanda sedan ner det i grädden.
Fyll en spritspåse, försedd med en stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.
Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa ut citronkräm och hallonkräm i toppar över hela bottnen. Lägg på nästa tårtbotten och spritsa på citronkräm och hallonkräm. Lägg på den sista bottnen och spritsa på resterande krämer. Garnera tårtan med gelébönor.