Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påsktårta med hallon- och citronkräm

Supergod kalastårta på mandel- och kardemummabottnar med hallon- och citronkräm

Påsktårta med hallon- och citronkrämPåsktårta med hallon- och citronkrämPåsktårta med hallon- och citronkräm
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 1,5 dlmandelmjöl
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 2 tskkardemumma- mald
  • 1citron
  • 5äggvitor

Citronkräm

  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlflorsocker
  • 200 gfärskost- naturell
  • 2 dlvispgrädde
  • 1citron
  • hushållsfärg- gul, ev

Hallonkräm

  • 1gelatinblad
  • 50 ghallon- frysta och tinade
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 dlvispgrädde
  • 100 gfärskost- naturell

Garnering

  • gelébönor- t ex Jelly beans

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Smörj och bröa tre formar, ca 15 cm i diameter, med mandelmjöl. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör och citronskal, och rör till en jämn smet.

  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen 15-20 min. Låt den kallna i formarna på ett galler.

  4. Citronkräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Vispa smör och florsocker luftigt. Vänd ner färskosten och blanda till en jämn kräm.

  5. Vispa grädden och vänd ner den i smörkrämen. Tillsätt citronskal och citronsaft. Färga eventuellt krämen med hushållsfärg. Fyll en spritspåse, försedd med stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.

  6. Hallonkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa hallon och socker till en puré.

  7. Vispa grädden fast och rör ner färskosten. Smält lite av hallonpurén i mikron. Ta upp och smält gelatinbladet i den varma hallonpurén. Rör ner blandningen i resten av hallonpurén och blanda sedan ner det i grädden.

  8. Fyll en spritspåse, försedd med en stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.

  9. Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa ut citronkräm och hallonkräm i toppar över hela bottnen. Lägg på nästa tårtbotten och spritsa på citronkräm och hallonkräm. Lägg på den sista bottnen och spritsa på resterande krämer. Garnera tårtan med gelébönor.

Vad tyckte du om receptet?