Se även: recept på honungsrostade morötter
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bind köttet, så att det håller formen. Tranchera gärna köttet direkt vid bordet, så att köttet är varmt. Eller låt dina gäster skära köttet i skivor på buffébordet.
Sätt ugnen på 175 grader.
Stöt ihop ingredienserna till rubben.
Lägg köttet på en ugnsplåt med bakplåtspapper, salta och peppar köttet. Gnid in köttet med rubben.
Stick in en köttermometer så att hela röret är inne och spetsen kommer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben.
Ringla över hälften av citronsaften och oljan.
Stek köttet i nedre delen av ugnen till önskad temperatur: När termometern visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lättrosa inuti, vid 75 grader helt genomstekt.
Ös steken med resten av oljan och citronsaften, samt med stekskyn som bildas, 2–3 gånger under tillagningen. Täck eventuellt steken med en bit aluminiumfolie efter cirka halva stektiden, så att den inte bränds vid.
Täck den färdiga steken med en bit folie och låt vila i cirka 30 minuter. Då blir den lättare att skära i fina tunna skivor. Servera med honungsrostade morötter, salsa verde och citronklyftor.
Salsa verde: Skala och hacka vitlöken. Hacka persiljan, myntan och sardellerna. Lägg de hackade ingredienserna tillsammans med kaprisen i en mixer och mixa ihop. Mixa i oljan, lite i taget. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Se även: recept på honungsrostade morötter
Recept från Mitt kök