Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påsklamm med grönsaker och salsa verde

Det klassiska påsklammet smakar underbart i sällskap med färglada rostade grönsaker och örtig salsa. Köp en liten stek och skär den i tunna skivor! Blir det kött över, så kan det serveras nästa dag med t ex vitlöksdoftande potatisgratäng och äggröra som sällskap.

Påsklamm med grönsaker och salsa verde
Påsklamm med grönsaker och salsa verde
Påsklamm med grönsaker och salsa verde
Påsklamm med grönsaker och salsa verde Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 750 glammstek- benfri
  • 1 tsksalt
  • 0,25 tsknymald svartpeppar
  • 3vitlöksklyftor- stora
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 krukaoregano
  • 0,25hönsbuljongtärning
  • 1 dlvatten

Garnering

  • oreganokvistar
  • 2citronklyftor

Tillbehör

  • grönsaker- rostade, se recept
  • salsa verde- se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Krydda det med salt och peppar. Gör små, ca 1 cm djupa hål i köket, lite här och där med en liten vass kniv. Skala och skär vitlöken i smala klyftor och stick in dem i hålen. Ringla över olja. Lägg på oregano och bind upp steken med steksnöre. 

  2. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Vänd steken. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen av steken.

  3. Sänk ugnstemperaturen 150° och stek köttet till 67° innertemperatur. Lös upp buljongtärningen i vattnet och ös steken med buljong och steksky som bildats, 2-3 gånger under tillagningstiden.

  4. Ta ut steken. Täck den med en bit aluminiumfolie och låt den vila i ca 30 min.

  5. Ta bort steksnöre och oregano. Skär köttet i skivor. Garnera med oreganokvistar och citronklyftor. Servera med rostade grönsaker och salsa.

Vad tyckte du om receptet?

Här är recepten på rostade grönsaker och salsa verde: