Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påskkorsbröd med kryddor - recept på små kuvertbröd

Recept på små kuvertbröd till påsk. Ett vackert bröd, med spännande kryddblandning. I England är det även vanligt att baka brödet med russin i. Då passar det bra till en kopp te på eftermiddagen.

Påskkorsbröd med kryddor - recept på små kuvertbrödPåskkorsbröd med kryddor - recept på små kuvertbrödPåskkorsbröd med kryddor - recept på små kuvertbröd
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 50 gjäst
  • 2 mskråsocker
  • 2 dlvatten
  • 3 dlmjölk- (3 %)
  • 2 tsksalt
  • 1 krmmuskot- riven
  • 0,5 tskingefära- mald
  • 3 dlgrahamsmjöl
  • 9 dlvetemjöl
  • 0,5 tskkanel- mald
  • 0,5 tsknejlikor- malda

Pensling

  • 1äggula

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37° och häll över jästen. Rör i salt, kryddor och smör.

  2. Arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och ta bort en sjättedel av degen till korsen. Arbeta in kanel och nejlika i den lilla degbiten. Dela den stora degbiten i 16 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.

  4. Rulla ut den lilla degbiten till 32 smala längder, ca 1/2 cm tjocka och ca 15 cm långa. Pensla bullarna med uppvispad äggula och lägg på längderna som kors. Se till att ändarna hamnar under bullen.

  5. Låt bullarna jäsa ca 20 min utan bakduk. Sätt ugnen på 225°.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?