KASPER TIPSAR!
Välj mjölkchoklad av bra kvalitet t ex Valrhona, Callebaut eller Odense.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på vacker chokladtårta att baka till påsk. En tunn och lyxig liten tårta. Mild mjölkchoklad i en len bavaroise som ligger på en mandelbotten med en kant av gul marsipan. Tårtan kan göras i små formar som kan delas lagom för två eller i en större. Låt den vara frusen eller bli halvtinad så går det enklare att skära fina bitar med vass kniv.
Sätt ugnen på 160°. Kavla ut mandelmassan tunt mellan 2 ark bakplåtspapper. Ställ den i frysen, ca 20 min. Stansa ut rundlar, lika stora som formarna, tre mindre eller en stor. Dra över bakplåtspapperet på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bottnarna kallna.
Bavaroise: Hacka chokladen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Koka upp 50 g grädde och mjölk i en kastrull. Vispa ihop äggulor och socker. Häll över gräddmjölken och rör om. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 83°. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i smeten. Sila smeten över chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt smeten svalna i rumstemperatur till 25–30°.
Vispa 75 g grädde lätt. Vänd ner grädden i smeten. Fördela smeten i 3 runda formar, ca 10 cm i diameter, eller 1 stor form, ca 20 cm i diameter. Ställ formarna med moussen i frysen och låt stå ca 4 timmar.
Ta moussen ur frysen. Lossa den från kanten och lägg mousse på varje mandelmassebotten. Låt tina i kylen ca 1 timme.
Marsipanband: Kavla ut marsipan tunt, pudra med florsocker under tiden så att den inte fastnar i bänken. Skär ut remsor av marsipanen och täck runt kanten på botten.
Garnering: Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Häll eventuellt chokladen i en liten spritspåse. Spritsa eller ringla chokladen på ett bakplåtspapper och ställ i frysen.
Garnera tårtan med choklad och blommor.
KASPER TIPSAR!
Välj mjölkchoklad av bra kvalitet t ex Valrhona, Callebaut eller Odense.