Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En härlig chokladtårta är alltid rätt. Så här till påsk dekorerar jag den med små gulliga marsipankycklingar. Grundreceptet ger en tårta på cirka 14 bitar.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
Värm mjölken försiktigt tillsammans med chokladen tills den smält. Låt blandningen svalna.
Vispa smör och socker till en mjuk smet.
Rör ner äggulorna, en i taget, i smör- och sockerblandningen.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, espressopulver och bakpulver. Blanda ner det och den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över vattenbad. Låt chokladen smälta, och sedan svalna något. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda i den smälta chokladen.
Dela kakan i två bottnar och bred fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
Glasyr: Smält chokladen och smöret på svag värme. Låt glasyren svalna något och bred den sedan runt tårtan. Förvara tårtan i kylen och garnera med marsipankycklingar.