Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Påskens chokladtårta

Maffig chokladtårta med chokladfyllning som toppas med chokladägg och marsipankycklingar.

Påskens chokladtårta
Påskens chokladtårta
Påskens chokladtårta
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 1 krmflingsalt
  • 1 dlgräddfil- eller filmjölk
  • 1,5 dlkakao
  • 1 dlkaffe- starkt
  • 4 msksaft av apelsin
  • 175smör- rumsvarmt
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 dlkokossocker
  • 2ägg- stora

Fyllning och topping

  • 300 gmörk choklad
  • 3 msksmör
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • kakao
  • marsipankycklingar
  • chokladägg

Tillbehör

  • vispad grädde
  • hjortronsylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper, 18 cm i diameter, både botten och kanterna.

  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker bikarbonat och salt. Blanda gräddfil, kakaopulver, kaffe och apelsinsaft för sig.

  3. Vispa smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör i äggen, ett i taget. Rör i gräddfilsblandningen. Vänd ner mjölblandningen och vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt kakan kallna i formen.

  4. Stjälp upp kakan och skär den i tre bottnar.

  5. Fyllning och topping: Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör till en slät smet. Låt kallna, men inte stelna. Bred 1/3 av chokladsmeten på bottnarna. Lägg ihop dem på ett fat. Bred resten av chokladsmeten runtom och ovanpå tårtan. Ställ tårtan i kylen i ca 30 min.

  6. Garnera tårtan med siktad kakao, marsipankycklingar och chokladägg. Servera med vispad grädde och hjortronsylt.

Vad tyckte du om receptet?