Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Jättegott och jätteläckert! En exklusiv men ändå enkel hösttarte. Pajdegen kan du förbereda och förvara i frysen tills den ska förgräddas.
Botten: Skär smöret i kuber. Arbeta hastigt ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Droppa i mjölken och kör hastigt ihop till en slät och fin pajdeg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Låt vila i kyl ca 30 min så mjölet hinner svälla. Sätt sedan in pajformen i frysen en timme, så drar den inte ihop sig så mycket i ugnen.
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten direkt från frysen mitt i ugnen ca 10 min, för att få ett fint pajskal. Sänk värmen till 175°.
Fyllning: Skär päronen i klyftor och ta bort kärnhuset. Lägg smör och socker i en stekpanna, lägg i päronen och stek dem tills de börjar bli lite karamellbruna. Ta upp dem ur stekpannan och låt dem rinna av i en sil eller på lite hushållspapper.
Vispa hastigt ihop grädde, mjölk, socker, äggulor och ägg.
Mixa eller finhacka 2/3 av pistaschnötterna och blanda ner i äggsmeten. Lägg päronklyftorna i pajskalet (spar ev några till garnering), häll på äggsmeten och strö över resten av pistaschnötterna. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
Kardemummavisp: Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt den. Vispa grädden lätt och vänd ner den i kardemummavispet.