Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päronpaj med mandelmassa och valnötter

Pajen har en fyllning av mandel, valnötter och päron. Till pajen serveras en hemgjord brynt smörglass som är otroligt god och lättgjord. Servera gärna pajen ljummen.

Päronpaj med mandelmassa och valnötterPäronpaj med mandelmassa och valnötterPäronpaj med mandelmassa och valnötter
Päronpaj med mandelmassa Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gvetemjöl- (ca 3 1/2 dl)
  • 100 gsmör
  • 1 dlflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 1ägg

Fyllning

  • 200 gmandelmassa
  • 0,5 dlvalnötter- + 0,5 dl, hackade
  • 25 gsmör
  • 1 mskvetemjöl
  • 2ägg
  • 2 mskcitron- pressad
  • 4päron

Garnering

  • 2 tskflorsocker

Tillbehör

  • glass- brynt smörglass, se recept

Gör så här

  1. Lägg mjöl, smör, florsocker och salt i en matberedare och mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen i ca 45 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och tryck ut den i en form, 22–24 cm i diameter. Skär bort överflödig deg runt kanterna.

  3. Fyllning: Lägg mandelmassa, 1/2 dl valnötter, smör, mjöl och ägg i en matberedare och mixa samman till en smet. Skala päronen. Halvera, kärna ur och skär dem som solfjädrar. Häll över citronsaften så att de inte mörknar. Häll fyllningen i formen och lägg päronen ovanpå. Strö över 1/2 dl valnötter.

  4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Ta ut och låt svalna. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på hemgjord glass med brynt smör hittar du här:

Läs också: