Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Päronpaj - små päronpajer i söta formar. Det går bra att göra en stor päronpaj i en form med ca 24 cm i diameter också. Öka då gräddningstiden med ca 10 min.
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut pajdegen i åtta portionsformar, ca 9 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan och blanda med valnötter, ägg och citronskal. Fördela smeten i formarna.
Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min. Ta upp päronen och låt lagen koka ner tills ca 1 dl återstår. Lägg päronen på mandelsmeten.
Grädda pajerna mitt i ugnen ca 25 min. Skeda päronspadet över pajerna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.