Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päronpaj med valnötter och konjak

Päronpaj - små päronpajer i söta formar. Det går bra att göra en stor päronpaj i en form med ca 24 cm i diameter också. Öka då gräddningstiden med ca 10 min.

Päronpaj med valnötter och konjak
Päronpaj med valnötter och konjak
Päronpaj med valnötter och konjak

Päronpaj med valnötter och konjak

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 75 gsmör
  • 2 mskråsocker
  • 1äggula
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 50 gvalnötter
  • 150 gmandelmassa
  • 2ägg
  • 0,5 mskcitronskal- rivet
  • 4 småpäron
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlXanté

Tillbehör

  • grädde- lättvispad

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut pajdegen i åtta portionsformar, ca 9 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Fyllning:  Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan och blanda med valnötter, ägg och citronskal. Fördela smeten i formarna.

  3. Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min. Ta upp päronen och låt lagen koka ner tills ca 1 dl återstår. Lägg päronen på mandelsmeten.

  4. Grädda pajerna mitt i ugnen ca 25 min. Skeda päronspadet över pajerna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?