Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Päronpaj med lätt smak av ingefära avslutar middagen.
Smula smöret i en bunke och tillsätt mjöl, salt och socker. Knåda till en smidig deg eller använd matberedare.
Tryck ut degen till en platta och lägg den mellan två smörgåspapper. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen på kanterna. Ställ formen i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Fyllning: Riv mandelmassan. Rör samman crème fraiche, ägg, florsocker och ingefära och häll i det förgräddade pajskalet.
Kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i ett mönster ovanpå fyllningen. Strö på mandeln. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har ”stannat”.
Servera pajen ljummen med honungssötad crème fraiche.