Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päronmazarin med mandelkaramell

Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.

Päronmazarin med mandelkaramell
Päronmazarin med mandelkaramell
Päronmazarin med mandelkaramell

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gsmör
  • 3 mskströsocker

Fyllning

  • 300 gmandelmassa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 2bittermandelolja- droppar
  • 3ägg
  • 2 mskvetemjöl
  • 2päron- mogna
  • 1 tskcitronsaft- pressad

Mandelkaramell

  • 3 dlmandel
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskcitron- pressad
  • 50 gpinjenötter
  • 1 msksmör

Servering

  • 1 lvaniljglass
  • 0,5citron- rivet skal

Gör så här

  1. Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.

  3. Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.

  4. Skålla, skala och strimla mandeln.

  5. Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.

  6. Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.

  7. Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.

Vad tyckte du om receptet?