Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.
Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.
Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.
Skålla, skala och strimla mandeln.
Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.
Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.
Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.