Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päronkaka med nötter och choklad – utan gluten

Recept på päronkaka med nötter och choklad – utan gluten. Hasselnötter och choklad är gott till päron. Konjaken ger en god fyllighet utan att den blir spritig.

Päronkaka med nötter och choklad – utan gluten
Päronkaka med nötter och choklad – utan gluten
Päronkaka med nötter och choklad – utan gluten
Njut av svenska päron i en chokladkaka serverade med glass och fudgesås. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 1 mskkonjak- eller brandy
  • 3ägg
  • 1 dlströsocker
  • 100 ghasselnötter
  • 1 krmsalt
  • 4päron
  • 1 mskcitron- pressad

Tillbehör

  • glass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen i bitar och rör så att den smälter. Tillsätt konjak.

  2. Rosta nötterna och gnugga bort skalen i en kökshandduk. Mal nötterna i mandelkvarn eller i en kaffe- eller kryddkvarn.

  3. Dela äggen. Vispa vitorna fasta.  Vispa gulorna med sockret i en separat bunke. Blanda ner chokladsmör, nötter och salt. Vänd ner äggvitan, först halva mängden  och sedan resten. Rör inte för mycket, smeten ska vara luftig.

  4. Häll smeten i en smord och majstärkelseströdd form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  5. Skala, halvera och kärna ur päronen. Tillsätt citronsaft. Lägg päronen i formen med den kupade sidan uppåt.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt svalna. Servera med glass -eller grädde.

  7. Tips! Vi har använt Clara Frijs och Greve Moltke som är lite större runda päron. Långsmala eller små päron riskerar att försvinna under chokladsmeten. Kakan blir då lika god men inte lika vacker.

Vad tyckte du om receptet?

Clara Frijs: Stort och saftigt glänsande grönt päron. Fast fruktkött och frisk, söt smak. Päronen är mycket ömtåliga och finns bara en kort tid efter skörden i september. Bra att koka in i kryddig lag.

Greve Moltke: Ursprungligen en sort från Danmark, där moderträdet hittades 1850. Godsets ägare greve Adam Wilhelm Moltke (dansk statsminister 1848–52) har gett namn åt päronet. Ett sött päron som är gott till ostbrickan eller i sallader

Att dricka till päronkaka

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl).

Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig att hitta ett liknande.