Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pärongalette

Recept på en läcker paj som görs med färdig smördeg. Vill man göra den i förväg är den även god att servera rumstempererad.

Pärongalette
Pärongalette
Pärongalette
Recept på pärongalette Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 250 gsmördeg- färsk
  • 150 gmandelmassa
  • 1 dlcrème fraiche
  • 2 tskkanel- mald + 2 tsk
  • 1 tskkardemumma- mald + 1 tsk
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 1ägg
  • 5päron- t ex Conference
  • 0,5 dlströsocker

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg smördegen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vik upp kanterna ca 2 cm, nagga bottnen med en gaffel.

  2. Riv mandelmassan och blanda till en jämn smet med crème fraiche, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, vaniljpulver och ägg. Bred ut mandelkrämen över smördegsbottnen.

  3. Kärna ur och skär päronen i 1/2 cm tjocka skivor. Blanda päronen med 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och socker. Fördela päron­skivorna över mandelkrämen. Grädda galetten mitt i ugnen tills päronen mjuknat något och smördegen är frasig och gyllenbrun, ca 25 min.

  4. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?