Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Till servering: knäckbåtar, se recept mintsås, se recept 6-8 stycken
/2-1 dl socker (den mindre mängden om du använder päronjuice eller Mer)
dl vatten
dl grädde
dl råsaft från ekologiska päron (eller päronjuice eller Mer päron)
dl mjölk
vaniljstång, urskrapade frön
msk glukos
äggulor
msk socker (till äggulorna)
krm salt
/2 dl pistagenötter
Lägg cirka 1 dl socker, vatten, grädde, mjölk, vaniljfrön och päronjuice i en kastrull. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Rör i glukosen och mixa slätt med stavmixer, låt svalna i kastrull ett tiotal minuter.
Vispa upp äggen fluffigt med salt och socker. Häll äggmixen långsamt i mjölkblandningen med vispen på lägsta fart. Låt sjuda upp försiktigt i några minuter. Låt svalna igen 15-20 minuter.
Häll i glassmaskinen och följ sedan anvisningarna på just din maskin. Har du ingen glassmaskin, använd en rundbottnad bunke, ställ i frysen och vänd om smeten var 30:e minut. Mot slutet när glassen börjar ta form, rör i pistagenötterna.
Servera glassen med knäckbåtar och mintsås.
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och sirapen, rör om. Blanda socker, mjöl, havregryn och bakpulver, rör sedan i smörblandningen.
Använd silikonark och klicka ut 6-8 bollar på en plåt, platta till något med skeden. Tänk på att ge knäckhögarna mycket plats för de flyter ut på plåten.
Baka i mitten på ugnen 6-8 minuter, tills de fått en mörk, gyllene färg. Låt svalna något. Lägg de ljumma knäckflarnen över uppochnervända glas och forma till skålar. Låt svalna.
Smält choklad i vattenbad, värm upp mjölk utan att koka och rör i den smälta chokladen tillsammans med mintessens. Smaka av med honung, om mer sötma önskas.
Recept från Mitt kök