Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päron och marängsviss med chokladtwist

Päron och marängsviss med chokladtwist är en dessert med många moment med alla delar kan förberedas i god tid, så att du snabbt kan lägga ihop desserten före servering.

Päron och marängsviss med chokladtwist
Päron och marängsviss med chokladtwist
Päron och marängsviss med chokladtwist
Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 100 gchoklad- mörk (62 %)
  • 75 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 3ägg
  • 0,5 dlvetemjöl

Chokladkräm

  • 1gelatinblad
  • 125 gmjölkchoklad- (35 %)
  • 1vaniljstång
  • 2 dlmjölk
  • 3äggulor
  • 0,5 dlströsocker

Varmvispade marängtoppar, till ca 90 maränger

  • 3äggvitor
  • 3 dlströsocker

Brynta päron

  • 2päron
  • 25 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 2 mskcitron- pressad

Chokladsås

  • 1 dlkakao
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Blanda choklad, smör, socker, ägg och mjöl till en jämn smet.

  2. Spritsa eller bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min,  konsistensen ska vara som en kladdkaka. Låt kakan svalna och sätt sedan in den i frysen.

  3. Chokladkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

  4. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i en kastrull. Häll på mjölk en och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 10 min.

  5. Vispa äggulor och socker lätt i en bunke. Ta upp vaniljstången och häll mjölken över äggulorna. Rör under tiden så att inte äggulorna koagulerar. Värm i vattenbad och under omrörning till 82–84°. Sila vaniljkrämen.

  6. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen under omrörning.

  7. Häll 1/3 av krämen över chokladen. Vänd runt med slickepott. Tillsätt resterande vaniljkräm, lite i taget, och rör till en slät kräm. Låt kallna i kylen ca 4 timmar.

  8. Marängtoppar: Sätt ugnen på 125°. Värm äggvita och socker i vattenbad tills sockerkristallerna har smält, ca 65°. Ta bunken från vattenbadet. Vispa marängen till en fast smet.

  9. Spritsa små marängtoppar på bakplåtspapper eller silpatduk. Grädda marängtopparna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna och förvara sedan i en glasburk med lock.

  10. Brynta päron: Kärna ur och skär päronen i 1 cm stora kuber. Bryn päronen i smöret. Häll över citronsaften och strö över sockret. Fortsätt steka ca 1 minut. De ska fortfarande ha spänsten kvar. Låt päronen svalna.

  11. Chokladsås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt sjuda ca 5 min, rör då och då.

  12. Ta ut chokladbottnen från frysen och skär den i kuber. Varva chokladkrämen med päron, chokladkuber och marängtoppar i portionsglas eller en stor skål. Toppa  med chokladsås.

Vad tyckte du om receptet?