Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker

Recept på päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker. Päron och ingefära trivs bra ihop. Kardemummasocker med citron ger extra krydda.

Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker
Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker
Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,75 dlflorsocker
  • 100 gsmör
  • 1äggula
  • 1 mskvatten
  • 1 krmsalt

Fyllning

  • 3päron
  • 3 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker- + 1 1/2 dl
  • 1 mskcitron- pressad
  • 3 dlvispgrädde
  • 3ägg
  • 1 mskingefära- finhackad

Citron- och kardemummasocker

  • 1 tskkardemummakärnor
  • 1,5 mskströsocker
  • 0,5citron

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smidig deg.

  2. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Picka bottnen. Ställ pajformen i frysen ca 30 min.

  3. Fyllning: Skala och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, 1/2 dl socker och citronsaft i en kastrull. Lägg i päronen och koka ca 3 min. Låt rinna av.

  4. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Lättvispa äggen med 1 1/2 dl socker och blanda därefter ner ägg och ingefära.

  6. Lägg päronen i formen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills smeten har ”stannat”. Låt pajen svalna.

  7. Kardemummasocker: Lägg kardemummakärnor och socker i en mortel. Mortla till ett strössel. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet. Blanda citronskalet med sockret. Strö sockret över pajen precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?