Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker. Päron och ingefära trivs bra ihop. Kardemummasocker med citron ger extra krydda.
Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Picka bottnen. Ställ pajformen i frysen ca 30 min.
Fyllning: Skala och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, 1/2 dl socker och citronsaft i en kastrull. Lägg i päronen och koka ca 3 min. Låt rinna av.
Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Lättvispa äggen med 1 1/2 dl socker och blanda därefter ner ägg och ingefära.
Lägg päronen i formen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills smeten har ”stannat”. Låt pajen svalna.
Kardemummasocker: Lägg kardemummakärnor och socker i en mortel. Mortla till ett strössel. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet. Blanda citronskalet med sockret. Strö sockret över pajen precis före servering.