Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päron- och citronmarmelad

I detta recept på päronmarmelad friskas smaken upp med citron. Med egna päron, ekologisk citron och ekologiskt syltsocker blir marmeladen ekologisk.

Päron- och citronmarmeladPäron- och citronmarmeladPäron- och citronmarmelad
Marmeladen kan smaksättas med några kvistar rosmarin – perfekt till ost! Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 600 gpäron- gärna Clara Frijs och Alexander
  • 1citron
  • 0,5 dlvatten
  • 400 gsyltsocker

Gör så här

  1. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta gula skalet med en potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor.

  2. Lägg päron och citronskal i en gryta. Pressa över saften från -citronen och häll på vattnet. Koka upp och sjud ca 5 min. Blanda i  sockret, koka upp igen och sjud 15–20 min. Rör då och då.

  3. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock direkt. Låt kallna.

  4. Tips! Marmeladen kan smaksättas med några kvistar rosmarin – perfekt till ost!

Vad tyckte du om receptet?

Svenska päronsorter

Det finns över hundra olika päronsorter i Sverige. Passa på att njuta nu i säsong när de är som bäst! Här är 10 av dem:

Alexander Lucas: Ett ­päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.

Greve Moltke: Ursprungligen en sort från Danmark, där moderträdet hittades 1850. Godsets ägare greve Adam ­Wilhelm Moltke (dansk statsminister 1848–52) har gett namn åt päronet. Ett sött päron som är gott till ostbrickan eller i sallader.

Carola: Relativt ny svensk sort. Är välbalanserat både sött och syrligt och fast. Gott i pajer eller att ugnsbaka och steka.

Gråpäron: Små, droppformade, grågröna med grovt skal. Tidig och kort säsong. Fruktkött: ljust gulvitt, saftigt, lätt.

Herzogin Elsa: Grönt med rodnad och sött lent fruktkött med tydlig päronsmak. Saftigt, något grynigt och med söt fin arom. Lämpligt till inkokning och dessert.

Clara Frijs: Stort och ­saftigt glänsande grönt päron. Fast fruktkött och frisk, söt smak. Päronen är mycket ömtåliga och finns bara en kort tid efter skörden i september. Bra att koka in i kryddig lag.

Concord: Har gult fruktkött som oxiderar långsamt och  håller sig ljust länge. ­Passar till både ostbricka och ­inkokning.

Beurre Bosc: Brungult och långsmalt. Beurre är det franska ordet för smör och beskriver ­päronets mjuka, smältande fruktkött.

Williamspäron: Började odlas i ­Sverige i mitten av 1800-talet. Päronen är stora med saftigt fruktkött och har en smak av kanel. Bra att äta och till inkokning.

Doyenné de Comice: Anses vara ett av världens finaste päron. Detta franska päron ­beskrivs som krämigt med en söt smak med inslag av syra.

Att dricka till päron- och citronmarmelad

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

Säsong

Från september till november finns nyskördade päron i butik och på marknader.

Förvaring av päron

Päron mognar snabbt i rumstemperatur, men förvarar du dem i kylskåp förlängs hållbarheten. Ta fram de du ska äta någon dag i förväg så blir de perfekta.