Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Päron- och mandelpizza

En lyxig och lite ovanlig dessert eller ett extra gott mellanmål.

Päron- och mandelpizza
Päron- och mandelpizza
Päron- och mandelpizza
Foto: Åsa Swanberg

Pizzadeg

  • 10 gjäst
  • 1 dlvatten- 37 grader
  • 0,5 mskströsocker
  • 1 nypasalt
  • 0,5 mskrapsolja
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 2 mskmandelmjöl

Topping

  • 2 dlvaniljkesella
  • 1banan
  • 1 tskkanel- mald
  • 1päron- stort
  • 1 mskråsocker
  • 2 dlflagad mandel

Garnering

  • 50 gmörk choklad
  • mynta- färsk, hackad

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Rör ner strösocker, salt och rapsolja. Blanda ner vetemjöl och mandelmjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen smidig för hand eller i bakassistent. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 45 min, eller i kylskåp till nästa dag.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dra försiktigt ut den till en rund eller avlång platta som passar en plåt. Lägg degplattan på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Topping: Bred ut vaniljkesella över degen. Skala och skiva bananen mycket tunt och fördela skivorna över degen. Pudra över kanel. Halvera och kärna ur päronet och skär det i tunna klyftor. Fördela dem över bananerna. Strö över råsocker och flagad mandel och grädda pizzan mitt i ugnen i 10–15 min, var försiktig så den inte bränns.

  4. Garnering: Smält chokladen och fyll en liten spritspåse med den, eller en vanlig plastpåse och klipp av ett hörn. Spritsa chokladen på pizzan och strö över lite mynta. Servera pizzan direkt, gärna med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?