Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Parmesanbakad laxskiva med ugnsrostad rotfruktspytt

Recept på ugnsbakad lax med svamp och parmesan. Söta ugnsrostade höstrotfrukter smakar bra tillsammans med sältan från laxen. Vill du ha en sås till kan du enkelt röra ihop 2 dl lätt crème fraiche med 3 msk finriven parmesanost, rivet skal och saft av 1/2 citron, 1 1/2 tsk flingsalt och 2 krm nymald svartpeppar.

Parmesanbakad laxskiva med ugnsrostad rotfruktspyttParmesanbakad laxskiva med ugnsrostad rotfruktspyttParmesanbakad laxskiva med ugnsrostad rotfruktspytt
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- färsk i bit, MSC-märkt
  • 1,5 tskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 burksvampcrème med tryffel- Zeta (130 g)
  • 0,75 dlparmesanost- riven

Rotfruktspytt

  • 500 gsötpotatis
  • 400 gpotatis- fast sort
  • 350 gmorötter
  • 300 grödbetor
  • 4 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 krukatimjan

Garnering

  • 30 ggrönkålsskott- eller rucola
  • 0,5 mskbalsamvinäger
  • timjankvistar

Gör så här

  1. Rotfruktspytt: Sätt ugnen på 225° varmluft. Skala och skär alla rotfrukter i små tärningar.

  2. Fördela rotfrukterna på två plåtar, rödbetor lite separat eftersom de färgar av sig. Ringla över olja och blanda om. Krydda med salt och peppar. Repa och hacka 3/4 kruka timjan. Strö timjanen över rotfrukterna. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 min tills rotfrukterna fått fin färg.

  3. Skär laxen i 4 skivor, lite på snedden.

  4. Lägg laxskivorna i en smord ugnssäker form och krydda med flingsalt och peppar. Blanda tryffelcrème och parmesanost och bred den över laxen.

  5. Sänk ugnstemperaturen till 200° varmluft. Tillaga laxen tillsammans med rotfrukterna i ca 6 min tills laxens innertemperatur är 54°.

  6. Blanda grönkålsskotten med vinäger. Lägg rotfrukter och lax på tallrikar och garnera med grönkålsskott och timjankvistar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: