Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hasselbackspotatis med parmesanost och rosmarinolja

Klassisk rätt av vinterpotatis, med en ny twist. I originalet strös ströbröd på potatisen, men jag tycker det är godare med parmesanost. Pricken över i är en kryddolja, men om man ska servera potatisen tillsammans med annan sås går det också bra att enbart toppa potatisen med parmesanost.

Hasselbackspotatis med parmesanost och rosmarinoljaHasselbackspotatis med parmesanost och rosmarinoljaHasselbackspotatis med parmesanost och rosmarinolja
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 800 gfast potatis- jämnstor
  • 50 gsmör
  • 4 mskparmesan- riven
  • salt

Rosmarinolja

  • 2 mskrosmarin- hackad färsk
  • 2vitlöksklyftor- hackade
  • flingsalt
  • 4 mskolivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisarna och torka dem torra. Lägg potatisarna på en träslev. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.

  2. Lägg potatisarna i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper. Smält smöret. Pensla potatisen med drygt hälften av smöret. Salta försiktigt.

  3. Baka i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Ta ut och pensla med resten av smöret. Strö på osten. Fortsätt baka tills potatisen har fin färg, cirka 10 minuter.

  4. Ringla rosmarinoljan över potatisen vid servering.

  5. Rosmarinolja: Stöt rosmarin, vitlök och lite flingsalt i en mortel. Rör i olivoljan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg (carolineikoket.com) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök