Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på glasstårta med saltkola och mandel. Det är enklast att lossa parfaiten ur formen om man använder en silikonform, eller täck en 1 litersform med plastfolie på insidan.
Chokladkolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sjud ca 15 min. Låt svalna. Hacka chokladen och rör ner den och flingsalt.
Parfait: Vispa grädden och ställ i kylen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda frön och stång med mjölken. Sjud 2–3 min. Plocka bort stången.
Vispa äggulor och socker, häll över den heta vaniljmjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner gelatinet. Låt kallna.
Rör ner lite av grädden i vaniljkrämen, vänd försiktigt ner resten. Strö 2 msk mandel i botten på en form. Varva parfaitsmet med kolasås och rostad mandel i formen. Ringla kolasås överst och strö på mandel. Spara knappt 1 dl kolasås och lite mandel till servering.
Täck med plastfolie och frys ca 5 timmar. Stjälp upp och låt stå i kylen ca 30 min. Ringla över sås och strö på mandel. Servera med jordgubbar och garnera med mynta.