Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pappardelle med sparris och krämig saffranssås

En härlig pastarätt som lagas med färsk pappardelle. Pappardelle är en extra smakrik pasta eftersom den innehåller mer ägg. Denna rätt är bäst att laga på vår och försommar då den känns lyxig med nyskördad sparris, saffran och en skvätt vermouth eller vin i såsen. Låt pastan koka med en stund i såsen med parmesan, då blir den extra krämig.

Pappardelle med sparris och krämig saffranssås
Pappardelle med sparris och krämig saffranssås
Pappardelle med sparris och krämig saffranssås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 gpappardinipasta- färsk
  • 500 ggrön sparris

Sås

  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 msksmör
  • 1 pktsaffran- (0,5 g)
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten
  • 0,5 dltorr vit vermouth- eller vitt vin
  • 1citron
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlparmesanost- riven
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad

Tillbehör

  • 2 dlparmesanost- rivern
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med pastavatten. Koka -pastan al dente enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skölj sparrisen och bryt av den träiga nedersta delen. Halvera sparrisen på längden. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud sparrisen i 3–4 min. Spola av dem i iskallt vatten så att kokningen avstannar och sparrisen behåller sin fina gröna färg.

  3. Sås: Skala och skär löken i klyftor och sedan i tunna skivor. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i ca 3 min. Tillsätt saffran och häll på grädde, vatten och vermouth. Sjud såsen i ca 5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet och pressa ut 1 msk saft. Smaka av såsen med citronskal, citronsaft och salt.

  4. Blanda pastan med sås och parmesanost och sjud i 1–2 min. Blanda ner sparrisen och strö över persilja. Servera med extra parmesanost och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer:

Recept på klassisk lasagne

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker