Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pappardelle med hjortlever, rödkål och lingon

Pappardelle med hjortlever, rödkål och lingon är en välarbetad rätt. Häng upp pastan på tork på en rengjord ­trägalje eller pinne. 

Pappardelle med hjortlever, rödkål och lingonPappardelle med hjortlever, rödkål och lingonPappardelle med hjortlever, rödkål och lingon
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 ghjortlever- och ev hjärta
  • 1gul lök
  • 100 gsvamp- t ex små karljohanssvampar eller skogschampinjoner
  • 1 msksmör- + 1 msk + 1 msk
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 tsksoja- kinesisk
  • 200 grödkål
  • 4grönkålsblad
  • 2äpplen- röda

Pappardellepasta

  • 5 dldurumvetemjöl- (325 g)
  • 4ägg
  • 1 tskflingsalt

Garnering

  • 4 msklingon

Gör så här

  1. Pasta: Häll upp mjölet på arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck äggen och lägg i gropen. Tillsätt salt. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Ta ut degen och dela den i fyra bitar. Kavla den i pastamaskin eller med kavel. Skär degen i  ca 1 cm breda och 25 cm långa band. Häng upp pastan och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.

  3. Skala och grovhacka löken. Putsa lever och eventuellt hjärta och skär i mindre bitar. Stek köttet runt om i 1 msk smör. Halvera svampen och lägg i stekpannan tillsammans med löken. Fräs ytterligare 3–4 min. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt den koka in. Tillsätt sojan.

  4. Skär rödkålen i bitar och fräs den i 1 msk smör. Riv grönkålen i bitar och ta bort stjälkarna. Låt den fräsa med rödkålen ca 1 minut.

  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem runt om i 1 msk smör tills de fått fin färg.

  6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten 2–3 min. Låt den rinna av och servera med ­lever, kål och äpplen. Garnera med lingon.

Vad tyckte du om receptet?