Recept på lättlagad pasta i tomatsås skapat av Mathias Dahlgren.
Life saver! En stor ätupplevelse med minimal tidsåtgång och arbetsinsats är nog det som gör många populära rätter så omtyckta. Pasta med tomatsås kan vara magiskt gott och bara så trist. När jag är trött och hungrig vill jag att det ska gå fort och då har den här tomatpastan räddat mig många gånger hemma.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gpappardelle- med ägg + salt till pastavattnet
1vitlöksklyfta
2 mskolivolja
500 gpasserade tomater- (passata di pomodoro)
1 knippabasilika- liten, plockade blad
100 gparmesan- riven
salt- nymald svartpeppar
Gör så här
Koka upp pastavattnet och fega inte med saltet. Lägg i pastan och rör om så att den inte klibbar. Koka enligt anvisningen på paketet.
Skala och krossa vitlöksklyftan. Värm en stor stekpanna med olivolja och stek vitlöken gyllene. Häll på passatan, sänk värmen och låt såsen puttra i några minuter. Ta upp vitlöksklyftan.
Häll av pastan väl och vänd in den i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar ur kvarn, blanda ner basilika och strö parmesan över alltihop. Fram med rätten på bordet och ät på en gång.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 116 röster)
I stället för att koka egen tomatsås länge använder jag passata, som är passerade tomater av god kvalitet (halvkonserv), som jag bara värmer med olivolja och en krossad vitlöksklyfta. Pappardelle med ägg ger en lite matigare ätupplevelse och är lättare att koka än pasta med durumvete, tycker jag. Jag föredrar att servera pastan direkt i pannan på bordet, annars tappar den snabbt i värme. Dessutom ser rätten trevligare ut i pannan än som en tjusig uppläggning.
Recept ur ”Kokbok för grå dagar” (Bonnier fakta) av Mathias Dahlgren Foto: Lennart Weibull