Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pappa al pomodoro

En soppa du ofta hittar på restaurangen i Italien. Den är mild men smakrik, lite tjock och krämig i konsistensen av brödet som kokats med i soppan. Här är det viktigt att använda solmogna tomater, en olivolja av bra kvalitet till servering och ett gott lantbröd. Brödet får gärna vara dagsgammalt och torrt, annars kan du steka brödet frasigt i panna.

Pappa al pomodoro
Pappa al pomodoro
Pappa al pomodoro
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 3selleristjälkar
  • 1 krukabasilika
  • 4 mskolivolja
  • 400 gtomater- väl mogna
  • 2 burkarkörsbärstomater- à 400 g
  • 2 mskgrönsaksfond- eller buljongtärningar
  • 2 tskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 150 gitalienskt lantbröd- gammaldags, gärna av surdegstyp

TILL GARNERING

  • basilikablad
  • olivolja- av hög kvalitet

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och selleri. Repa basilikabladen, lägg dem åt sidan och finstrimla stjälkarna.

  2. Fräs lök, vitlök, selleri och basilikastjälkar på medelvärme i olja i kastrull i cirka 10 minuter. De ska bli mjuka men inte ta färg.

  3. Hacka tomaterna. Lägg tomater, burktomater, 8–10 dl vatten och grönsaksfond i kastrullen. Låt koka under lock i cirka 15 minuter. Krydda med 1 tsk socker, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Krossa sönder tomaterna lätt med en slev.

  4. Skär bort kanten på brödet och bryt inkråmet i tärningar. Rör ner brödet i soppan och låt småkoka i cirka 5 minuter. Grovriv basilikabladen och rör ner i soppan.

  5. Servera soppan i skålar och ringla över olja.

Vad tyckte du om receptet?