Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Papas arrgugadas – saltbakad potatis

Recept på saltbakad potatis. Vill du ha ett exempel på ren och skär köksmagi? Koka potatis med knasigt mycket salt och avsluta med en lätt rostning i kastrullen. Potatis absorberar bara salt i det yttersta skiktet, men den rejäla saltmängden i det här receptet gör förvånansvärt stor skillnad för totalupplevelsen. Knölarna förlorar vätska och får en mustig, lätt bakad arom och en härlig sälta i det lite sega skalet. Perfekt för saltälskare!

Papas arrgugadas  – saltbakad potatis
Papas arrgugadas  – saltbakad potatis
Papas arrgugadas  – saltbakad potatis
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kgpotatisar- små
  • 50 gsalt

Matjesdipp

  • 50 gmatjessill
  • 50smör
  • 1 knippagräslök- liten
  • 2 dlkvarg- naturell (0,2 %)
  • 1 mskmatjessillspad
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skrubba potatisen väl. Lägg potatis och salt i en stor vid kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills allt vatten har dunstat i ca 45 min. Vänd försiktigt runt potatisen några gånger under tiden, oftare mot slutet. De ska vara mjuka och täckta av ett tunt saltlager.

  2. Matjesdipp: Hacka matjessillen. Bryn smöret tills det fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna till rumstemperatur. Hacka gräslöken

  3. Blanda ner smör och gräslök, spara lite till garnering, i kvargen. Smaka av med matjessillspad, men tänk på att potatisen är salt.

  4. Toppa dippen med matjessill, smör, hackad gräslök och peppar. -Servera dippen till den nykokta potatisen.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstips: För en vegetarisk variant byts sillen ut mot vällagrad prästost. Då kan dippen gärna få extra smak av lite pepparrot eller libbsticka.