tillagning: 15 minuter koktid: 45 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,2 · 21 röster)
Recept på saltbakad potatis. Vill du ha ett exempel på ren och skär köksmagi? Koka potatis med knasigt mycket salt och avsluta med en lätt rostning i kastrullen. Potatis absorberar bara salt i det yttersta skiktet, men den rejäla saltmängden i det här receptet gör förvånansvärt stor skillnad för totalupplevelsen. Knölarna förlorar vätska och får en mustig, lätt bakad arom och en härlig sälta i det lite sega skalet. Perfekt för saltälskare!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpotatisar- små
50 gsalt
Matjesdipp
50 gmatjessill
50smör
1 knippagräslök- liten
2 dlkvarg- naturell (0,2 %)
1 mskmatjessillspad
1 krmnymald svartpeppar
Gör så här
Skrubba potatisen väl. Lägg potatis och salt i en stor vid kastrull. Häll på vatten så att det nätt och jämt täcker. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills allt vatten har dunstat i ca 45 min. Vänd försiktigt runt potatisen några gånger under tiden, oftare mot slutet. De ska vara mjuka och täckta av ett tunt saltlager.
Matjesdipp: Hacka matjessillen. Bryn smöret tills det fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna till rumstemperatur. Hacka gräslöken
Blanda ner smör och gräslök, spara lite till garnering, i kvargen. Smaka av med matjessillspad, men tänk på att potatisen är salt.
Toppa dippen med matjessill, smör, hackad gräslök och peppar. -Servera dippen till den nykokta potatisen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,2 · 21 röster)
Kökstips: För en vegetarisk variant byts sillen ut mot vällagrad prästost. Då kan dippen gärna få extra smak av lite pepparrot eller libbsticka.