Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panzanella

Panzanella är en italienska brödsalladen som är perfekt att laga när du har lite bröd över och tomaterna är som bäst.

PanzanellaPanzanellaPanzanella
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 150 gvitt bröd- dagsgammalt
  • 2paprikor- gärna gul och röd
  • 1 mskolivolja- + 0,5 dl
  • 400 gtomater- gärna i olika färger
  • 1gurka
  • 1rödlök
  • 200 gkronärtskockshjärtan- inlagda
  • 3 mskkapris
  • 2 mskbalsamvinäger- vit
  • 1 krukabasilika
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, tills de är gyllene.

  2. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de får lite färg.

  3. Halvera små tomater eller skär stora i bitar. Skala och halvera gurkan på längden. Kärna ur den med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Skala och skiva löken. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor (spara spadet). Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål.

  4. Vispa ihop 1/2 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll dressingen över  grönsakerna och krama lätt med händerna.

  5. Strimla basilikan och blanda ner i salladen. Strö på flingsalt och peppar. Låt salladen stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.

Vad tyckte du om receptet?