Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panzanella

Panzanella är en italienska brödsalladen som är perfekt att laga när du har lite bröd över och tomaterna är som bäst.

Panzanella
Panzanella
Panzanella
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 150 gvitt bröd- dagsgammalt
  • 2paprikor- gärna gul och röd
  • 1 mskolivolja- + 0,5 dl
  • 400 gtomater- gärna i olika färger
  • 1gurka
  • 1rödlök
  • 200 gkronärtskockshjärtan- inlagda
  • 3 mskkapris
  • 2 mskbalsamvinäger- vit
  • 1 krukabasilika
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, tills de är gyllene.

  2. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de får lite färg.

  3. Halvera små tomater eller skär stora i bitar. Skala och halvera gurkan på längden. Kärna ur den med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Skala och skiva löken. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor (spara spadet). Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål.

  4. Vispa ihop 1/2 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll dressingen över  grönsakerna och krama lätt med händerna.

  5. Strimla basilikan och blanda ner i salladen. Strö på flingsalt och peppar. Låt salladen stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.

Vad tyckte du om receptet?