Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panzanella – italiensk tomat- och brödsallad

Panzanella är bästa sommarsalladen, som passar till både fisk, kött och vegetariskt. En perfekt sallad som görs på överblivna brödrester. Steks brödet, som i det här receptet, blir salladen lite crunchigare.

Panzanella – italiensk tomat- och brödsallad
Panzanella – italiensk tomat- och brödsallad
Panzanella – italiensk tomat- och brödsallad
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 700 gtomater- gärna i olika ­färger och former
  • 1 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 300 glantbröd- ljust
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 burkgrillad paprika- (200 g)
  • 1rödlök- liten
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 tskrödvinsvinäger
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 dlkapris
  • 1 krukabasilika

Gör så här

  1. Hacka tomaterna grovt och lägg dem i en sil med en bunke under. Blanda med salt och socker. Krama tomaterna lite med händerna så att de vätskar av sig något. Låt stå ca 10 min för att rinna av.

  2. Skär bort de hårda kanterna på brödet och dela inkråmet i större bitar. Stek brödet frasigt i 2 msk olja i het stekpanna. Skala vitlöken och pressa över. Låt steka med 1 minut.

  3. Häll av oljan från paprikan och grovhacka den. Skala och finhacka löken.

  4. Vispa samman senap, vinäger, 2 msk olja och 3 msk av tomat­spadet. Krydda med peppar.

  5. Blanda tomater, bröd, paprika, lök, kapris, basilikablad och dressing.

Vad tyckte du om receptet?

Att dricka till tryffelpastan:

Limoux Barrique 2015 (6422) Frankrike, 99 kr.

Vitt vin i generös fruktig stil, lätt kryddiga toner och inslag av rostade nötter och smör. Frisk fruktsyra.

 

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!