Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs

Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs är frasig och gott. Harsyra och vattenkrasse kan ersättas med samma mängd citronmeliss.

Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs
Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs
Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4abborrfiléer- (à 100 g)
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Kroketter

  • 400 gmandelpotatis
  • 1schalottenlök
  • 1 msksmör
  • 1äggula- liten
  • 0,5 dlgräslök- finskuren
  • 0,5 tskröksalt
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlvetemjöl
  • 1ägg
  • 1 dlpanko- (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
  • 1 lrapsolja

Harsyramajonnäs

  • 25 gharsyra
  • 25 gvattenkrasse
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1ägg
  • 0,5 tskdijonsenap
  • 1 tskcitron- pressad
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • örter- t ex vattenkrasse

Gör så här

  1. Kroketter: Skala och koka potatisen mjuk. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör. Blanda potatisen med lök, ­äggula och gräslök till ett mos. Krydda med röksalt, salt och peppar.

  2. Forma smeten till åtta runda bollar och ställ dem i frysen ca 1 timme.

  3. Majonnäs: Mixa örterna med oljan så att den blir grön och fin. Sila oljan. Mixa ägg och senap i en bunke och häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.

  4. Vänd bollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Hetta upp oljan till 160°. Fritera bollarna tills de är gyllenbruna och fina, ca 2 min.

  5. Stek abborrfiléerna i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.

  6. Servera abborrfiléerna med kroketter och majonnäs. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?