Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pannacottapaj med citron, mango och maränger

Recept på en fräsch paj med mango- och citronsmak. Mangopuré görs genom att mixa mango och pressa genom en sil till en slät, fin puré. Det behövs ca 600 g fruktkött för att få ut 400 g puré. Förbered gärna pajen dagen innan så att den hinner stelna. Det går även bra att frysa pajen

Pannacottapaj med citron, mango och maränger
Pannacottapaj med citron, mango och maränger
Pannacottapaj med citron, mango och maränger
Mango- och citronpaj toppad med minimaränger Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- iskallt

Pensling

  • 1ägg

Pannacotta

  • 4gelatinblad
  • 200 gmangopuré
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 0,25 dlcitron- pressad
  • 0,5 krmsalt

Mangospegel

  • 2gelatinblad
  • 200 gmangopuré
  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlvatten

Garnering

  • maränger- randiga, se recept
  • kaksmulor

Gör så här

  1. Mixa smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen, på mjölad arbetsbänk, till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Forma efter formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in pajskalet i frysen i ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning.

  2. Sätt ugnen på 200°. Pensla pajskalet med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt kallna.

  3. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp mangopuré, grädde, socker och citronsaft. Ta upp och låt -gelatinbladen smälta i blandningen under omrörning. Tillsätt salt. Låt svalna.

  4. Häll pannacottasmeten i pajskalet, spara en bit upp till kanten så att mangospegeln får plats. Låt stå i kyl i ca 4 tim.

  5. Mangospegel: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Blanda mangopuré, socker, -citronsaft och vatten i en kastrull. Värm blandningen. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen under omrörning. Låt svalna till ca 30°. Häll smeten över -pannacottan. Låt pajen stå i kyl i ca 2 tim.

  6. Garnera pajen med maränger och kaksmulor precis före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på randiga maränger hittar du här: