Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bakelserna kan göras i en silikonform med urgröpningar, 3 x 6 cm i diameter, eller i glas eller burkar. Hallongelén gjuts i t ex mindre silikonformar som får plats inuti bakelsen, ca 1 x 3 cm. Bygg helst bakelsen uppochner, så du börjar fylla formen med karamellpannacottan, sedan gelén, chokladpannacottan och sist brownien. Gjuter du i burk eller glas får du gjuta den i omvänd ordning.
Karamellpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Värm grädden i en kastrull med vaniljsocker. Smält sockret i en kastrull till en gyllenbrun karamell, rör inte om utan vinkla hellre kastrullen.
Häll försiktigt gräddblandningen i karamellen, lite i taget, och sjud tills sockret har smält. Tillsätt saltet. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. Sila blandningen. Häll smeten i formar. Ställ dem i kylen och låt stelna ca 1 timme.
Hallongelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Värm hallon, citronsaft, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Mosa hallonen när de börjar tina. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i såsen. Häll gelén i små formar och frys ca 2 timmar. Ställ dem sedan på karamellpannacottan.
Chokladpannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Hacka chokladen. Koka upp grädden med sockret och häll den över chokladen. Ta upp och rör ner gelatinbladen i chokladen. Låt svalna lite innan den hälls den över gelé och karamellpannacotta så att de inte smälter. Ställ formarna i kylen.
Browniebotten: Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner äggen, ett i taget. Blanda i mjöl och salt och rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädda bottnen mitt i ugnen 20–30 min. Låt kakan kallna.
Stansa ut rundlar lika stora som botten på formarna. Tryck dit browniebottnen och frys bakelserna.
Ta bakelserna ur formarna, låt dem tina och garnera dem med oxalis och krossade maränger.