Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pannacotta med jordgubb- och rabarberkompott

Rosengeranium, eller Doktor Westerlunds pelargon som växten heter, finns i många hem och doftar underbart. Om du inte har den kan du enbart använda rivet skal från citron.

Pannacotta med jordgubb- och rabarberkompottPannacotta med jordgubb- och rabarberkompottPannacotta med jordgubb- och rabarberkompott
Rosengeranium-pannacotta med kompott på jordgubbar och rabarber Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 10blad med stjälk- från Doktor Westerlunds blomma
  • 1citron
  • 5 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 2gelatinblad

Bovetecrunch med kanel

  • 1 lvatten
  • 1,5 dlbovete- helt
  • 1 msksmör
  • 1 tskkanel- mald
  • 2 tskhonung
  • 2 krmflingsalt

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 200 grabarber
  • 300 gjordgubbar
  • 1 dlströsocker
  • 2 krmvaniljpulver- äkta, eller 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • smultronblad- eller mynta

Gör så här

  1. Bovetecrunch: Koka upp vattnet. Lägg bovetet i en sil och häll över det kokande vattnet. Det tar bort eventuella beska toner. Låt rinna av.

  2. Smält smöret i en vid panna och stek bovetet tillsammans med kanel i 3-4 min på medelvärme. Ringla över honung och strö på flingsalt. Blanda runt. Häll upp crunchet på ett fat och låt kallna.

  3. Grovhacka blombladen. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet.

  4. Koka upp grädden med sockret och rör tills det lösts upp. Tillsätt de hackade bladen och citronskalet. Låt svalna och låt sedan blandningen stå och dra över natten eller i ca 2 tim i kyl.

  5. Kompott: Ansa och skiva rabarbern. Snoppa och halvera jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar i en vid kastrull tillsammans med socker och vaniljpulver. Låt det koka upp under omrörning och sedan sjuda på svag värme utan lock i ca 20 min till en krämig kompott. Låt kallna.

  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Sila ner gräddblandning i en kastrull. Hetta upp blandningen men låt den inte koka. Ta upp och låt gelatinbladen smälta under omrörning i gräddblandningen. Låt svalna.

  7. Häll gräddblandningen i 10 små glas, typ likörglas. Ställ in i kylen i 3–4 tim eller över natten.

  8. Toppa pannacottan med kompott och bovetecrunch samt smultronblad eller mynta.

Vad tyckte du om receptet?