Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pankofriterade musslor & salvia med aioli

Frasiga, små pankofriterade musslor som dippas i lime- och chiliaioli och är supergoda till en kall öl eller vitt vin. Här hittar du ett recept på hur du vinkokar musslorna. Det går även att köpa fryst blåmusselkött (200 g).

Pankofriterade musslor & salvia med aioli
Pankofriterade musslor & salvia med aioli
Pankofriterade musslor & salvia med aioli
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgblåmusslor- vinkokta (eller 200 g fryst blåmusselkött)
  • 1 dlmajsstärkelse (Maizena)- ca
  • 2ägg
  • 3 dlpanko- asiatiskt ströbröd, ca
  • 2,5 dlrapsolja- ca
  • 12salviablad- färska
  • flingsalt

Till garnering

  • röd chili- skivad

Lime- och chiliaioli

  • 1ägg
  • 2 tskdijonsenap
  • 1 tskäppelcidervinäger
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5chili- röd spansk
  • 0,5lime- rivet skal
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gör lime- och chiliaiolin först. Knäck ett ägg i en hög bägare till mixerstaven. Tillsätt senap, vinäger och rapsolja. Sätt ner mixerstaven i botten och kör tills det bildas en majonnäs i cirka 30 sekunder. Tillsätt skalad vitlök, chili, och limeskal och mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en eller flera skålar att dippa musslorna i.

  2. Koka musslorna enligt recept på vinkokta musslor eller tina förpackningen med blåmusselkött i kallt vatten. Låt de kokta musslorna svalna och ta ur dem ur skalen. Lägg majsstärkelse i en plastpåse och lägg ner musslorna och skaka försiktigt. Ta upp och lägg dem på ett fat.

  3. Vispa äggen i en vid skål. Lägg panko i en annan vid skål. Vänd en mussla i taget med en gaffel, först i ägg och sedan i panko. Lägg upp dem på smörpapper.

  4. Värm rapsoljan i en stekpanna på medelvärme till cirka 180 grader. Ha alltid ett lock till hands att kväva lågor med, om oljan skulle antändas!

  5. Lägg ner och fritera musslorna i omgångar, 1-2 minuter per sida, så att de får fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på dubbelt hushållspapper. Fritera salviabladen tills de blir frasiga i cirka 30 sekunder.

  6. Lägg upp musslor och salviablad i en skål och garnera med några skivor chili. Strö på lite flingsalt. Stick i några cocktailpinnar. Servera med lime- och chiliaioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök