Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Panerad fisk - recept och steg för steg-guide

Recept på panerad fisk. Det bästa med att panera själv är att man kan panera färsk fisk och välja sort. Balansen mellan fisk och panering blir också bra, alltså mer fisk än panering i stället för tvärtom.

Panerad fisk - recept och steg för steg-guide
Panerad fisk - recept och steg för steg-guide
Panerad fisk - recept och steg för steg-guide
Panerad fisk - lättlagat och gott! Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 gfiskfilé- av t ex torsk, kolja eller sej
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1ägg- stort eller 2 små
  • 3 dlpanko- eller ströbröd
  • 3 msksmör

Valfri smaktillsats

  • dill- hackad
  • parmesanost- riven
  • riven kokos
  • frön- t ex av solros, sesam, pumpa

Tillbehör

  • citronklyftor
  • potatis- kokt
  • kall sås
  • grönsaker

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Torka av fisken om den är blöt som den kan vara om den varit fryst. Gör i ordning tre tallrikar med det som fisken ska paneras med. En tallrik med mjöl, salt och peppar, en skål eller djup tallrik med lätt uppvispat ägg och en skål med ströbröd blandat med eventuell smaktillsats. Minska 1 dl på ströbrödet om smaktillsatsen är parmesan eller frön.

    Foto: Per Ranung

  2. Vänd fisken, en bit i taget, först i mjölet, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbrödet. Tryck till på fisken när den doppas i ströbrödet så att det fastnar ordentligt.  Använd en gaffel för att slippa få panering som klibbar fast på fingrarna.

    Foto: Per Ranung

  3. Lägg den panerade fisken på en bricka eller plåt med bakplåtspapper. Låt fisken ligga en och en så att inte paneringen klibbar ihop. Låt gärna fisken ligga så att paneringen torkar något, i 10-20 min.

    Foto: Per Ranung

  4. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek fisken på medelvärme i omgångar. Stek den färdigt på ena -sidan innan den vänds. Är det tjockare bitar av fisk som -panerats kan man kontrollera med en kniv att fisken är klar. Den ska vara vit och gå lätt att dela. Snåla inte med smöret vid stekningen, det gör paneringen frasig. Servera fisken med citronklyftor, kokt potatis, kall sås och grönsaker.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Gunilla von Heland, receptmakare, om receptet: ”Panerad fisk med en gräddfilsås är bland det godaste som finns - när allt stämmer. paneringen ska vara lagom tjock och fungera som ett tunt och frasigt hölje med en fin bit fisk inuti. Många färdigpanerade fiskprodukter är tyvärr mer panering än fisk, och ofta med en gråaktig fisk på insidan. Så därför gör jag mig gärna besväret att panera fisken själv.”

KÖKSTIPSET: Det går utmärkt att steka fisken klar, låta den svalna, och sedan förvara i kyl till nästa dag. Den blir frasig och fin när den sedan värms upp i ugn i ca 15 min i 175° ugnsvärme.

Gör en snabblagad sås: Blanda gräddfil, rivet eller fint tärnat äpple, hackad lök, dill eller gräslök och några krm curry. Krydda med salt och svartpeppar.

Läs också: